Lángoló kerékpár

Dorota Masłowska: „Międzynami dobrze jest”

c. színdarabját Pászt Patricia fordítása alapján

magyar színpadra alkalmazta: Kabai Lóránt

Rendező • Kamondi Zoltán

Bemutató: 2012. január 21.

A Lángoló kerékpár nem egy szokványos menetelű színmű. Egy három generációs család hétköznapját látjuk, melynek tagjai: Fásult Nénike tolókocsiban, a nagymama, a mechanikus igavonóállat anya, Halina és a Pici Jégkislány, aki mindent most tölt le a netről, valamint megérkezik hozzájuk Bozena is, a szomszédasszony, aki egy dagadt disznó. Mindannyian szinte monomániásan egy-egy dologgal foglalkoznak, miközben velük senki sem foglalkozik, de titokban azért arra vágynak, hogy felfigyeljenek rájuk. A nyomor, s a nemlét uralkodik mindenütt.

Erre a világvége szituációra kopírozódik rá az alkotás folyamata: egy Rendező éppen A lovagló ló című filmjének forgatókönyvét írja, ami az összes díjat besöpörte, bár még el sem készült. Meg is hívják a Rendezőt egy tévéshowba, aminek a Programvezetőnője csak abban reménykedik, hogy ki tud menteni valakit egy folyóból vagy egy égő házból, csak legyen ott a stáb. A Rendező zavarba ejtően vall mindennapjairól, arról, hogy mennyit iszik és kokózik, mert ki kell bírnia a művészlét adta kellemetlenségeket. A show után aztán rájön, hogy mégsem egy szocio-filmmel fog befutni, hanem inkább elkészíti a süket és vak lányról, Mónikáról szóló filmet, aki kitör a kilátástalanságból és új életet kezd. Mónikát is meghívják a showba, de valahogy mindennek fejetlenség és kiborulás a vége.

Mindezt követi végül egy gyönyörű mese, ami az emberiségről szól, s arról, hogy alapjában véve minden ember lengyel volt. De sajnos ennek mára vége, mindenkit elnémetesítettek vagy eloroszosítottak vagy elamerikásították vagy elfranciásítottak és így tovább. Erre fakad ki kétségbeesetten a Pici Jégkislány, aki kikéri magának, hogy őt holmi lengyelnek nevezzék. Ő nem lengyel, ő globális.

A nem lengyel Pici Jégkislány és a Fásult Nénike visszarepül az időben, s kezdetét veszi az izgalom következő foka: megtudjuk, mi történt velük a második világháborúban...

Az előadás válaszokat keres azokra az alapvető kérdésekre, hogy mit jelent szembenézni történelmi örökségünkkel? Vagyis mit jelenthetne, ha megtennénk, ha mernénk szembesülni egykori tetteinkkel, döntéseinkkel, múltunkkal? A Lángoló kerékpár című előadás tényeket kíván felmutatni a lengyel történelmen keresztül a mai magyar helyzetről és ennek közvetlen előzményéről, a második világháborúról. Mindezt olyan érzékenységgel és iróniával, hogy észre sem vesszük és kicsordul a könnyünk a nevetéstől vagy éppen a meghatottságtól...

Az előadás időtartama:110 perc szünet nélkül

JEGYVÁSÁRLÁS


Szereplők

Pici Jégkislány • Spolarics Andrea

Halina • Varjú Olga

Fásult nénike • Szorcsik Kriszta

Programvezetőnő • Ónodi Eszter m.v. (a budapesti Katona József Színház tagja)

Edina • Ilyés Róbert

Rendező • Kardos Róbert

Mónika, a vak lány • Keskeny Anita

TV-Show stáb • Somogyi Anna, Tolnai Klári


Látvány: Árvai György

Jelmez: Szűcs Edit

Fordító: Pászt Patrícia

Szöveg átdolgozás: K. Kabai Lóránt

Dramaturg: Garai Judit

Rendezőasszisztens: Pogács Zsuzsi

Zenei vezető: Kákonyi Árpád

Koreográfus : Gombai Szabolcs


„Az előadás a Dorota Masłowska engedélyével, a Sydycat Autorów és a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.”

„©Dorota Masłowska, 2009-2012/ALSA Az eredeti produkció a TR Warszawa (2006) és Schaubuehne Berlin (2009) megbízásából  jött létre.”