A Bárka: Történet
Tartalomjegyzék
A Bárka: Történet
A Bárka nem csak színház
Minden oldal

 

A Bárka Színház

 

A budapesti Bárka Színházat 1996-ban alapította a Józsefvárosi Önkormányzat, a társulat 1997 őszén kezdte el munkáját. A Bárka épülete műemlék jellegű, mely még a század elején az itt működő Ludovika vívótermeként funkcionált. 1999 szeptemberében Göncz Árpád és Törőcsik Mari nyitotta meg a Bárka felújított, átalakított épületét, melyben négy játszóhely található.


A Bárka Színház állandó társulattal rendelkezik.

 


 

A Bárka rövid története


1995

Csányi János egy alkalmi társulattal megrendezi Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát. A produkció számtalan díjat nyer, szinte kultuszelőadássá válik. A szereplők: Börcsök Enikő, Udvaros Dorottya, Kulka János, Szabó Győző, Fekete Ernő, Scherer Péter, Mucsi Zoltán...Csányi és a színészek többsége elhatározza: társulatot-színházat hoz létre.

1996

A Józsefvárosi Önkormányzat megalapítja a Bárka Színházat.

1997

Az egykori Ludovika Vívótermében a Bárka társulata elkezdi a munkát. Az első évad előadásai ebben a 400 négyzetméteres csarnokban zajlanak.

1998

A társulat próba- és játszóhelyeket bérel, ezalatt megtörténik az épület felújítása, átalakítása.

1999

Megnyílik a Bárka felújított épülete, melyben 4 játszóhely található: Vívóterem (220 férőhely), Stúdió (100 férőhely), Kávézó (80 férőhely), Amfiteátrum (300 férőhely).

1997-2005

Az első kilenc évad, mely Csányi János vezetése alatt számos fontos előadást hoz létre, köztük:

Díszelőadás, Titanic vízirevü, Lila ákác, Mulatság, Cseresznyéskert, Tótferi, Versekkel kártyázó szép hölgyek, Igazi levél nővéremnek, Előhívás, Hat szereplő szerzőt keres, Hazatérés, A Pál utcai fiúk, Theomachia, Ilja próféta, Stuart Mária, Empedoklész, Hamlet…

2006 – 2008

Alföldi Róbert vezetésével a Bárka Színház nagy népszerűségre tett szert. Alföldi rendezésében számos nagysikerű darabot vittek színre, mint a Koldusopera, Don Carlos és a Szentivánéji álom.

2008- napjainkig

A tizenkettedik évadot már Seress Zoltán vezetésével kezdte meg a Bárka. Közismert alkotók közreműködésével számos sikeres darabot állítottak színpadra, többek között Háy János Nehéz, Jorma Uotinen Piaf Piaf vagy Esterházy Péter darabját, a Harminchárom változat Haydn koponyára Göttinger Pál rendezésében. Jelenleg a nézőink körében a legnépszerűbb darabok: De Sade pennája és Tengeren Mucsi Zoltán főszereplésével, Lars von Trier közismert filmadaptációja a Dogville, Ray Bradbury Fahrenheit 451.

2011

A Vívóterem a Cseh Tamás terem nevet kapja. 

Minőség, közösség, személyesség


A Bárka több mint színház. Igazi közösségi hely, ahol találkozhatnak mindazok, akik szeretik a színházat, kiállításokat, koncerteket, irodalmi esteket. A Bárka Színház friss, élő, közérthetőségre törekvő színház és befogadószínház kíván lenni. Célja magyar ősbemutatók, illetve új külföldi drámák bemutatása.